هورمون درمانی سرطان و عوارض آن
برخی از انواع سرطان در پاسخ به هورمونهای خاصی رشد میکنند که به این دسته، سرطانهای حساس به هورمون یا وابسته به هورمون گفته میشود. این مورد شامل سرطان سینه، سرطان رحم و سرطان پروستات میشود. از اینرو، هدف از هورمون درمانی سرطان، کند کردن یا قطع دسترسی سلولهای سرطانی به این هورمونها میباشد.
هورمون درمانی انواع مختلفی داشته و ممکن است حتی به آن درمان مسدود کننده هورمون یا درمان غدد درون ریز هم گفته شود. این روش معمولا بصورت قرص یا از طریق تزریق انجام میشود. عوارض جانبی ناشی از درمان بسته به دارو یا روش مورد استفاده برای درمان، متفاوت خواهد بود. اما عوارض جانبی متداول و عمومی ناشی از هورمون تراپی میتواند شامل خستگی، سردرد، بی حالی و دردهای عضلانی یا مفصلی باشد. اگر شما هم بخواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با جزئیات هورمون درمانی داشته باشید، مطالعه این مقاله مفید خواهد بود.
هورمون درمانی یا هورمون تراپی چیست ؟
هورمونها نوعی مواد شیمیایی هستند که غدد بدن اعم از غده تیروئید، لوزالمعده، غدد فوق کلیوی، تخمدانها و بیضهها مسئول تولید و ترشح آنها هستند. برخی از انواع سرطانها نیز برای رشد به هورمونهای جنسی نیاز دارند. از اینرو، میتوان با هورمون تراپی یا هورمون درمانی، تکثیر سلولهای سرطانی را کند کرده یا از رشد آنها جلوگیری کرد.
به همین دلیل، میتوان هورمون تراپی را به عنوان یک روش درمان سرطان، اینطور توصیف کرد که با مصرف برخی داروها فعالیت هورمون را مسدود کرده، از تولید هورمون در بدن جلوگیری کرده یا هورمون را طوری تغییر دهد که هورمون آنگونه که باید عمل نکند.
هورمون تراپی که برای درمان سرطان اعمال میشود، با درمان جایگزینی هورمون (HRT) متفاوت است. درمان جایگزینی هورمون (HRT)، هورمونهایی که بدن دیگر بطور طبیعی قادر به تولید آنها نیست را به بدن رسانده و عمدتا برای درمان علائم یائسگی استفاده میشود. برای مثال، افرادی که غده تیروئید خود را بطور کامل برداشتهاند به درمان جایگزینی هورمون (HRT) نیاز دارند چرا که بدن این اشخاص دیگر هورمون تیروکسین تولید نمیکند.
انواع هورمون درمانی
این روش به ۲ دسته اصلی تقسیم بندی میشود:
- درمانهایی که موجب جلوگیری از تولید هورمونهایی میشوند که محرک رشد سلولهای سرطان هستند.
- درمانهایی که نحوه عملکرد این قبیل هورمونها را تغییر میدهند.
هورمون تراپی به روشهای زیر انجام میشود:
- بصورت داروهای خوراکی و قرص مصرف شود.
- بصورت تزریق عضلانی به عضلات بزرگ اعم از عضلات ران یا بازو
- تزریق یا کاشت زیر پوستی، معمولاً در ران یا شکم (زیر جلدی)
- برداشتن اندام یا غدد ترشح کننده هورمون بوسیله جراحی
هورمون درمانی به روش مصرف داروهای خوراکی را میتوان در منزل انجام داد. اما به روش تزریقی معمولا در کلینیک، بیمارستان یا در مطب پزشک انجام میشود. این روش بوسیله جراحی نیز مستلزم بستری شدن در بیمارستان است.
داروهای خوراکی
هورمون درمانی را میتوان بوسیله داروهای خوراکی که از طریق دهانی مصرف میشوند انجام داد. در این روش، بیمار قرص، کپسول یا مایع دارویی تجویز شده را میبلعد. این قبیل داروها نیز به دلیل ماهیت روش درمانی در منزل مصرف شده و تعداد دفعات الزام مصرف دارو نیز به نوع داروی تجویزی و همچنین نوع سرطانی که تحت درمان است بستگی خواهد داشت. از اینرو، بیمار حتما باید از روش صحیح مصرف دارو مطلع بوده و بطور دقیق از دستورالعملها پیروی کند. گاها ممکن است بسته به دارویی که تجویز میشود، انجام برخی اقدامات خاص به منظور حفظ احتیاط بیشتر، الزامی باشد.
داروهای هورمونی تزریقی
همانطور که پیشتر هم گفته شد، هورمون درمانی را میتوان بوسیله تزریق در نواحی مانند بازو، ساق پا یا لگن انجام داد که به این روش، تزریق عضلانی (IM) گفته میشود. نوع دیگری از داروهای هورمونی تزریقی وجود دارد که بصورت تزریق زیر جلدی به زیر شکم (ناف) انجام میشود. به این روش، تزریق زیر جلدی یا زیر پوستی (به اختصار SC یا sub-Q) گفته میشود. تعداد دفعات تجویز این نوع تزریق به داروی تزریقی و نوع سرطان تحت درمان بستگی خواهد داشت. این تزریق را میتوان در مراکز درمانی یا مطب پزشک انجام داد. گاها نیز به بیمار آموزش داده میشود که خودش یا پرستار در منزل، این تزریق را انجام دهد.
هورمون درمانی با جراحی
گاها هورمون درمانی به روش جراحی و با برداشتن غددی که هورمون تولید میکند انجام میشود. برای مثال، برای مردانی که به سرطان پروستات مبتلا هستند و به هورمون تراپی نیاز دارند، جراحی ارکیکتومی یا تخلیه بیضه که منبع اصلی ترشح هورمون تستسترون در بدن است انجام میشود. همچنین، در زنانی که به سرطان پستان مبتلا هستند نیز جراحی اوفورکتومی یا تخمدانبرداری که منبع اصلی ترشح هورمون استروژن و پروژسترون در بدن است به عنوان هورمون تراپی انجام میشود.
عوارض جانبی ناشی از این روش شبیه به زمانی است که بیمار تحت درمان با مصرف داروهایی است که سطح هورمونهای بدن را کاهش میدهند. اما مزیت این روش نسبت به سایر روشها این است که ۱ مرتبه انجام شده و دیگر نیازی به تحت درمان بودن طولانی مدت با مصرف دارو را ندارد. نکته منفی این روش نیز این است که دائمی بوده و معکوس کردن یا برگشت دادن آن ممکن نیست.
هورمون درمانی چه زمانی انجام میشود؟
پزشکان غالبا هورمون درمانی را همراه با سایر روشهای درمان سرطان اعم از پرتودرمانی، شیمی درمانی یا جراحی انجام میدهند. اگر بیمار به دلیل وضعیت سلامتی خود قادر به تحت درمان قرار گرفتن با ترکیب این روشها نباشد، ممکن است فقط هورمون درمانی برای او انجام شود. میتوان از هورمون تراپی به روشهای مختلف و در زمانهای مختلف مطابق زیر استفاده کرد:
- قبل از جراحی یا پرتودرمانی برای کاهش اندازه تومور. که به این روش درمانی اصطلاحا درمان نئوادجوانت گفته میشود.
- پس از انجام سایر درمانهای سرطان و برای کاهش ریسک عود سرطان. که به آن درمان کمکی سرطان گفته میشود.
- برای مواردی که سرطان پس از درمان عود میکند، که به این موارد سرطان عود کننده گفته میشود.
- برای درمان سرطانی که از یک ناحیه از بدن شروع به رشد نموده و سپس در نواحی مختلفی از بدن گسترش پیدا میکند. که به این نوع سرطان متاستاتیک گفته میشود.
هدف هورمون درمانی که برای بیمار انجام میشود به نوع سرطان و میزان گسترش آن بستگی خواهد داشت.این روش را میتوان برای برخی از انواع سرطانها و به منظور دستیابی به اهداف زیر انجام داد:
- کاهش سطح هورمونهایی نظیر استروژن در زنان مبتلا به سرطان پستان
- تغییر یا سرکوب عملکرد اندام یا غددی که این هورمون را تولید میکند
- مسدودسازی یا قطع تولید هورمون
- پیشگیری از تأثیرگذاری هورمونها بر روند رشد سلولهای سرطانی
- جلوگیری از ترشح یا تاثیرگذاری هورمونهایی که موجب تحریک آندروژنها میشوند (اخته کردن شیمیایی)
هورمون تراپی برای درمان کدام سرطانها موثر است؟
سطح هورمون بدن میتواند در رشد یا تکثیر چندین نوع سرطان دخیل بوده و آنرا کنترل کند. نوع درمانی که به آن نیاز است نیز به نوع سرطانی که بیمار به آن مبتلا بوده، گسترش یا عدم گسترش سرطان، مرتبط بودن رشد سرطان به هورمون و همچنین اینکه آیا فرد بیمار مشکل یا عارضه دیگری نیز دارد، بستگی خواهد داشت. انواع سرطانهایی که با هورمون تراپی درمان میشوند عبارتند از:
هورمون تراپی برای سرطان پستان
در اکثریت موارد، سرطان پستان تحت تأثیر هورمونهای استروژن و پروژسترون قرار دارد. تومورهای سرطان پستانی که گیرندههای استروژن و پروژسترون دارند، گیرنده هورمونی مثبت نامیده میشوند. از اینرو، مسدودسازی ترشح این هورمونها میتواند برای جلوگیری از عود و مرگ ناشی از سرطان پستان موثر باشد.
هورمون درمانی برای سرطان پروستات
سلولهای سرطان پروستات برای رشد از هورمونهایی بنام آندروژن استفاده میکند. اصلیترین آندروژن نیز هورمون تستوسترون میباشد. از اینرو، کاهش سطح آندروژن در بدن میتواند برای کند کردن روند رشد سرطان موثر واقع شود.
هورمون تراپی برای سرطان تیروئید
افراد مبتلا به سرطان تیروئید که برای برداشتن بخشی یا تمام تیروئید تحت عمل جراحی قرار میگیرند، معمولا به هورمون درمانی تیروئید نیاز پیدا میکنند. این روش درمانی علاوه بر جایگزین کردن هورمون مورد نیاز بدن، ممکن است روند رشد سلولهای سرطانی باقی مانده در بدن را کند سازد.
هورمون درمانی برای درمان دیگر سرطانها
میتوان این روش را برای درمان دیگر سرطانهایی که کمتر شایع هستند نیز توصیه کرد. برای مثال:
- تومور و سرطان غدد فوق کلیوی یا آدرنال: تومور و سرطان غدد فوق کلیوی یا آدرنال موجب میشود هورمونهای اضافی در بدن تولید شود. از اینرو، ممکن است پزشک به منظور کنترل سطح این هورمونها قبل، در حین یا بعد از سایر درمانها، داروهای مختلفی برای بیمار تجویز کند.
- تومورهای نورواندوکرین: هورمون تراپی میتواند رشد تومورهای عصبی و غدد درون ریز (NET) را کاهش دهد. همچنین این روش درمانی برای کنترل علائم ایجاد شده توسط این هورمونها نیز استفاده میشود.
- تومور غده هیپوفیز: در افرادی که به تومور غده هیپوفیز مبتلا هستند، غده به دلیل بیماری به اندازه کافی هورمون تولید نمیکند. از اینرو، هورمون درمانی برای جایگزینی هورمونهای مختلفی که غده هیپوفیز مسئول تولید آنهاست استفاده میشود.
- سرطان رحم: میتوان از طریق هورمون تراپی، رشد سلولهای سرطانی که به هورمون استروژن و پروژسترون وابسته هستند را کندتر کرد.
هورمون تراپی انواع مختلفی دارد که میتوان از آنها به تنهایی یا بصورت ترکیبی برای درمان این سرطانها و سایر سرطانهای وابسته به هورمون استفاده کرد.
هورمون درمانی یا هورمون تراپی چگونه انجام میشود؟
هورمونها میتوانند سلولهای سرطانی را در برخی از انواع سرطان شناسی تحریک کنند.
برای مثال، هورمون استروژن و داروی تاموکسیفن در درمان انواع خاصی از سرطان سینه استفاده میشود.
هورمون درمانی مانع تولید برخی هورمونها شده یا عملکرد برخی هورمونهای خاص را تغییر میدهد و از اینرو، میتوان رشد سلولهای سرطانی را متوقف کرد.
اگر سرطان شما از نوع وابسته به هورمون باشد، پزشک تومور را برای ارزیابی گیرندههای هورمونی آزمایش میکند. این آزمایش برای تعیین مثبت بودن پاسخ بدن نسبت به هورمون درمانی استفاده میشود. برای مثال در برخی از سرطانهای پستان، گیرنده سلول سرطانی به هورمون استروژن و پروژسترون چسبیده و از آن برای رشد استفاده میکند.
اگر این آزمایش نشان دهد که یک یا هر دوی این گیرندهها را روی سلولهای سرطانی دارید، ممکن است بدن شما به انواع خاصی از درمانها پاسخ مثبت نشان دهد. اما اگر آزمایش منفی باشد، یعنی هورمون بر رشد سلول سرطانی تاثیری ندارد که در این مرحله از سایر روشهای درمانی باید برای درمان سرطان بیمار استفاده شود.
اگر آزمایش نشان دهد که هورمون بر رشد سلول سرطانی تاثیرگذار است، ممکن است سرطان شخص به یکی از روشهای زیر درمان شود:
- تجویز داروهایی که گیرندههای سلول سرطانی را مسدود میکنند تا سلول سرطانی نتواند از هورمون برای رشد خود استفاده کند.
- داروهایی که مانع از تولید هورمون توسط غدد میشوند.
- جراحی برای برداشتن غدد تولید کننده هورمون
نوع هورمون تراپی و دوز داروی بیمار به عوامل متعددی اعم از موارد زیر بستگی دارد:
- نوع سرطان
- مرحله سرطان (پیشرفت سرطان)
- سن بیمار
- احتمال بازگشت یا عود سرطان
- وابسته بودن سرطان به هورمون
داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی سرطان
هورمون درمانی بدین صورت است که پزشک شما داروهایی تجویز مینماید که میزان ترشح هورمونها را کنترل نماید. در این بخش داروهای مورد استفاده در هورمون تراپی دو سرطان رایج سینه و پروستات را بررسی خواهیم کرد.
داروهای هورمونی مورد استفاده در سرطان پستان
انتخاب داروهای هورمونی مورد استفاده در سرطان پستان به وضعیت یائسگی بیمار بستگی دارد:
زنان پیش از یائسگی
اگر هنوز یائسه نشده باشید، ممکن است داروی تاموکسیفن که موجب مسدود سازی گیرنده استروژن میشود برای شما تجویز شود. ممکن است داروهایی نظیر لِوپرورِلین یا گوسرلین که عملکرد تخمدان را سرکوب میکنند نیز استفاده شود. همچنین، ممکن است جراحی برداشتن تخمدان نیز توصیه شود.
زنان یائسه شده
اگر یائسگی را گذرانده باشید ممکن است داروهای مهار کننده آروماتاز برای شما تجویز شوند که تولید هورمون استروژن را مسدود کرده و منبع تغذیه سلول سرطانی را از بین میبرند. این قبیل داروها عبارتند از : آناستروزول با نام تجاری Arimidex، لتروزول با نام تجاری Femara و داروی اگزمستان با نام تجاری Aromasin.
میتوان برای زنان یائسه شده از داروی فولوسترانت که موجب مسدود سازی گیرنده استروژن میشود نیز استفاده کرد.
داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی برای سرطان پروستات
هدف از هورمون تراپی برای سرطان پروستات کاهش سطح هورمونهای مردانه بنام آندروژن یا جلوگیری از تحریک رشد سلولهای سرطانی در بدن است.
آگونیستهای هورمون آزاد کننده هورمون لوتئینی (LHRH) داروهایی هستند که میزان هورمون تستوسترون تولیدی توسط بیضهها را کاهش میدهند. درمان با این داروها به دلیل کاهش سطح آندروژن، اخته پزشکی نامیده میشود.
از آگونیستهای LHRH میتوان برای درمان سرطان پیشرفته پروستات نیز استفاده کرد. این داروها کمی متفاوتتر عمل کرده، سطح تستوسترون را سریعتر کاهش میدهند و مانع از رشد یا تکثیر تومور میشوند.
بررسی تاثیر و موفقیت هورمون درمانی بر جلوگیری از پیشرفت سرطان
برای ارزیابی تومور از برخی تستها و آزمایشهای تصویربرداری استفاده میشود. در مردان مبتلا به سرطان پروستات، آزمايش خون بنام آنتيژن اختصاصي پروستات یا همان PSA برای سنجش میزان هورمون استفاده میشود. پس از ۱۰ سال درمان، نرخ موفقیت در مردان تقریبا ۶۷٪ است.
در زنانی که به سرطان پستان مبتلا هستند نیز، تحقیقات نشان میدهند که بیماران با ۵ سال درمان با داروی تاموکسیفن، نرخ موفقیت ۸۲٪ دارند.
در موارد سرطان پستان، اگر نیاز باشد ماموگرافی تشخیصی، سونوگرافی پستان یا ام آر آی پستان و همچنین آزمایشات آزمایشگاهی نیز انجام میشود. هم در سرطان پستان و هم در سرطان پروستات، سطح هورمون خون سنجیده میشود تا مشخص شود درمان تا چه حدی موثر بوده است. اگر سطح هورمون خون در طول درمان افزایش پیدا کند یا روند رشد تومور ادامه داشته باشد، پزشک متوجه خواهد شد که درمان هورمونی برای بیمار موثر واقع نشده است. از اینرو، اگر سطح هورمون و رشد تومور کاهش داشته باشد یعنی درمان تاثیر مثبت داشته است.
عوارض هورمون درمانی سرطان
عوارض جانبی که هر بیمار تجربه میکند بسته به نوع هورمون درمانی و سایر عوامل میتواند متغیر باشد. مطلع بودن از عوارض جانبی درمان میتوان در تصمیم گیری برای درمان حائز اهمیت باشد. همچنین، بسیار مهم است که بین مزایا و خطرات هر روش درمانی، تعادل ایجاد کرد. از اینرو، شما میتوانید با پزشک خود در رابطه با این مسائل مشورت کنید و هرگونه سوال و نگرانی که در مورد هورمون تراپی دارید را از او بپرسید.
مردانی که برای سرطان پروستات تحت هورمون تراپی قرار میگیرند ممکن است عوارض جانبی زیر را داشته باشند:
- گرگرفتگی
- کاهش میل جنسی
- اختلال در نعوظ (مشکل در نعوظ)
- کاهش تراکم استخوانی و افزایش احتمال شکستن استخوان
- خستگی
- افزایش وزن (بویژه در نواحی اطراف شکم) همراه با کاهش حجم عضلانی
- اختلال حافظه
- افزایش احتمال بروز سایر مشکلات برای سلامتی فرد
زنانی که برای سرطان رحم یا سرطان اندومتر تحت هورمون درمانی قرار میگیرند نیز ممکن است عوارض جانبی زیر را داشته باشند:
- گرگرفتگی
- ترشحات واژن، خشکی یا سوزش واژن
- کاهش میل جنسی
- خستگی
- حالت تهوع
- درد عضلات و مفاصل
- کاهش تراکم استخوانی و افزایش احتمال شکستن استخوان
- افزایش احتمال بروز سایر سرطانها، سکته مغزی، لخته شدن خون، عارضه آب مروارید و بیماری قلبی
ما میدانیم که سرطان و درمان آن عوارض ناخوشایندی دارند لذا برای کاهش مشکلات و سختیهای ناشی از عوارض درمان سرطان، ما روشها مختلف توانبخشی سرطان را برای شما عزیزان در نظر داریم تا هرگونه مشکل و عارضه ناشی از درمان سرطان را کاهش دهد.
هزینه هورمون تراپی سرطان
هزینه هورمون درمانی برای سرطان به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- نوع سرطان
- نوع داروها و دوز تزریقی یا خوراکی آن
- هزینه بستری در صورت نیاز
- طول دوره درمان و جلسات هورمون درمانی
همه در هزینه و قیمت نهایی موثر هستند.
سخن آخر
زمانی که صحبت از درمان سرطان میشود، هورمونها میتوانند نقش موثری ایفا کنند. برخی از سرطانها مانند سرطان پستان، برای رشد و تکثیر سریعتر به تغذیه از هورمون نیاز دارند که برای مثال در این مورد هورمون استروژن و پروژسترون هدف بوده و در سرطان پروستات نیز آندروژن هورمون هدف میباشد.
از اینرو، برای درمان سرطان میتوان از طریق هورمون تراپی، تولید هورمون خاصی را مسدود کرده یا تغییر در هورمون ایجاد کرد که از گسترش سرطان جلوگیری کرده و سرعت رشد و احتمال عود آن را کاهش داد. اگر شما هم به هورمون تراپی نیاز دارید یا از عوارض جانبی آزاردهنده رنج میبرید، میتوانید به کمک مجموعه ما سرطان خود را درمان کرده و بر عوارض آن غلبه کنید. میتوانید از طریق شمارههای زیر با ما در تماس باشید.
پرسشهای متداول
در کجا میتوان هورمون درمانی دریافت کرد؟
مکان انجام این درمان به نوع یا روش هورمون تراپی و چگونگی اعمال آن بستگی دارد. ممکن است نوعی از هورمون تراپی در منزل قابل انجام باشد و سایر روشها در مطب پزشک، کلینیک یا بیمارستان انجام شود.
آیا هورمون درمانی میتواند برای تمامی انواع سرطانهای پستان موثر باشد؟
خیر اما هورمون تراپی بر اغلب آنها موثر است. حدود ۷۰% سرطانهای سینه ارتباط مستقیم با هورمونهای استروژن و پروژسترون دارند.
این قبیل سرطانهای پستان، سرطان وابسته به هورمون نامیده میشوند. این یعنی سلولهای سرطانی گیرنده استروژن یا پروژسترون مثبت هستند. برخی از آنها گیرنده یک هورمون و برخی گیرنده هر دو را دارند. ۳۰ درصد از موارد سرطان پستان هیچگونه گیرنده هورمون نداشته و در نتیجه هورمون تراپی برای این موارد موثر نخواهد بود.
در طول دوره هورمون درمانی چه احساسی خواهم داشت؟
نحوه و میزان تاثیرگذاری این درمان بسته به عوامل متعددی اعم از نوع سرطان، میزان پیشرفت بیماری، نوع هورمون تراپی و دوز درمانی در هر فرد میتواند متغیر باشد. بطور قطعی نمیتوان گفت که شما در طول دوره هورمون تراپی چگونه خواهید بود و چه احساسی خواهید داشت.
آیا هورمون درمانی علاوه بر درمان، موجب پیشگیری از سرطان پستان نیز میشود؟
بله، در زنانی که درمان سرطان پستان را تکمیل کردهاند، اکثرا از هورمون درمانی برای پیشگیری از عود سرطان پستان نیز استفاده میشود. این روش میتواند احتمال بروز سرطان در پستان دیگر را نیز کاهش دهد.
شیمی درمانی و هورمون درمانی چه تفاوتی باهم دارند؟
از هر دوی این روشها برای کمک به درمان انواع خاصی از سرطان استفاده میشود. روش انجام هر دو متفاوت بوده اما هدف نهایی هر دو که از بین بردن سلولهای سرطانی، کاهش اندازه تومور، کاهش علائم و کمک به جلوگیری از گسترش یا عود سرطان است، یکسان میباشد.
در شیمی درمانی سلولهایی که رشد سریعی دارند هدف قرار گرفته میشوند که شامل سلولهای سرطانی و برخی از سلولهای سالم نیز میشود. اما هورمون تراپی، سرطانهایی را که برای رشد به هورمون وابسته هستند یا برای انتشار از هورمون استفاده میکنند را درمان میکند.
آیا در سرطان پستان، هورمون تراپی با درمان جایگزینی هورمون یکسان است؟
خیر، این دو روش کاملا متضاد هم هستند. در هورمون تراپی برای درمان سرطان پستان، هورمونها مسدود یا از بین برده میشوند در حالی که در درمان جایگزینی هورمون، برای مقابله با اثرات یائسگی، هورمونهایی به بدن اضافه میشوند. این دو روش کاملا برخلاف همدیگر هستند.
آیا میتوانم حین اینکه تحت هورمون درمانی هستم باردار شوم؟
توجه داشته باشید که داروهای هورمون تراپی میتوانند بر وضعیت جنین در حال رشد تأثیرگذار باشند. از اینرو، باید در طول درمان و تا مدتی پس از آن از باردار شدن خودداری کرد.
آیا برای سرطان پستان دریافت شیمی درمانی بهتر از هورمون درمانی است؟
در رابطه با سرطان پستان، هورمون تراپی یک روش درمانی بسیار موثر بوده اما میتواند تا حد زیاد و تا مدت طولانیتری بویژه در بیماران یائسه کیفیت زندگی فرد را کاهش دهد. در این مورد تاثیرات مضر یا منفی شیمی درمانی نسبتا موقتی یا گذراتر است.
هورمون تراپی برای درمان سرطان چقدر طول میکشد؟
معمولا پزشکان توصیه میکنند که بین ۴ ماه تا ۳ سال این درمان را دریافت کنید. مدت زمان درمان به عواملی نظیر احتمال عود سرطان و عوارض جانبی که ایجاد میکند بستگی دارد.
آیا میتوان از هورمون درمانی و شیمی درمانی در کنار هم استفاده کرد؟
بله این روش در مورد برخی سرطانهای خاص برای بعضی از افراد استفاده میشود. همچنین، امکان استفاده از این روش به وضعیت یائسگی، سلامت کلی و سن بیمار نیز بستگی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید