درمان بیماری عضلانی اسکلتی: درمان پزشکی و درمان خانگی!
درد یا بیماری عضلانی اسکلتی بر استخوانها، مفاصل، رباطها، تاندونها یا ماهیچهها تاثیر میگذارد. در بسیاری از موارد، ضربه یا آسیبهایی مانند شکستگی، باعث ایجاد درد ناگهانی و شدید در استخوانها و عضلات میشوند. همچنین بیماریهای مزمن مانند آرتریت نیز ممکن است باعث این نوع دردها شوند. بیماری اسکلتی عضلانی برای فعالیتهای و زندگی روزمره شما مشکل ایجاد میکنند. در این مقاله قصد داریم راههای درمان بیماری عضلانی اسکلتی را به شما معرفی کنیم. برای آشنایی با انواع دردهای اسکلتی عضلانی، علل، علائم، روشهای تشخیص، پیشگیری و در نهایت درمان این دردها تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
بیماری اسکلتی عضلانی چیست؟
بیماری اسکلتی عضلانی، به دردهایی که در ماهیچه ها، استخوان ها، مفاصل، رباطها و تاندونها ایجاد میشوند، گفته میشود. درد ناشی از بیماری یا اختلالات اسکلتی عضلانی، یک قسمت از بدن یا کل بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. آسیب شدید معمولاً درد حاد اسکلتی عضلانی را بیشتر میکند، در حالی که درد مزمن ممکن است ناشی از فرآیندهای دژنراتیو، آرتریت یا فیبرومیالژیا باشد. اگر درد در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرد، میتوانید برای درمان مناسب و حفظ کیفیت زندگی خود به دکتر قهرمان پوری به عنوان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید. در برخی شرایط بیماری عضلانی اسکلتی حاد است، به این معنی که درد آن ناگهانی و شدید است. اما، در برخی مواقع درد آن مزمن یا طولانی مدت است. درد اسکلتی عضلانی دردی است که بر موارد زیر تاثیر میگذارد:
- استخوانها
- مفاصل
- رباطها
- ماهیچهها
- تاندونها
انواع بیماریهای اسکلتی عضلانی چیست؟
اختلال اسکلتی عضلانی (MSD) یا همان درد عضلانی اسکلتی، بر عملکرد طبیعی سیستم اسکلتی عضلانی در بدن انسان تأثیر میگذارد. این درد یا در اثر افزایش سن یا آسیب دیدگی مانند شکستگی ایجاد میشود. به صورت کلی انواع دردهای اسکلتی عضلانی عبارتند از:
- درد استخوان: آسیبهایی مانند شکستگی استخوان یا سایر آسیبهای اسکلتی عضلانی باعث درد استخوان میشوند. در موارد نادر، تومور نیز ممکن است باعث درد استخوان شود.
- درد مفاصل: سفتی و التهاب اغلب با درد مفاصل همراه است. برای بسیاری از افراد، درد مفاصل با استراحت بهتر میشود و با فعالیت بدتر میشود.
- درد عضلانی: اسپاسم عضلانی، گرفتگی و صدمات، همگی باعث درد عضلانی میشوند. همچنین، برخی از عفونتها یا تومورها نیز منجر به درد عضلانی میشوند.
- درد تاندون و رباط: رباطها و تاندونها نوارهای بافتی محکمی هستند که مفاصل و استخوانهای شما را به هم متصل میکنند. رگ به رگ شدن، کشیدگی و آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از این رباطها و تاندونها منجر به درد تاندون یا رباط میشود.
علت بیماری اسکلتی عضلانی
به صورت کلی برخی شرایط باعث ایجاد اختلالات و بیماریهای عضلانی اسکلتی میشوند. وضعیت نامناسب، رگ به رگ شدن، استفاده مکرر از یک اندام یا عضله و… از مهمترین دلایل ایجاد بیماری یا درد اسکلتی عضلانی هستند. علل شایع این دردها عبارتند از:
- شکستگی استخوان
- دررفتگی مفصل (زمانی که چیزی مفصل را از موقعیت مناسب خود خارج میکند)
- ضربات مستقیم به عضلات، استخوانها یا مفاصل
- صدمات ناشی از استفاده بیش از حد از عضله یا مفصل
- وضعیت بدنی ضعیف
- رگ به رگ شدن
علائم بیماری اسکلتی عضلانی
بسته به دلیل ایجاد درد، علائم شما نیز متفاوت خواهد بود، اما برخی از نشانههای اختلالات اسکلتی عضلانی یکسان هستند. نشانههای رایج این بیماریها عبارتند از:
- درد و گرفتگی در عضلات
- احساس سوزش در عضلات
- خستگی
- انقباضات عضلانی
- دردی که با حرکت بدتر میشود
- اختلالات خواب ناشی از درد در عضلات، استخوانها و مفاصل
تشخیص بیماری عضلانی اسکلتی
متخصص شما برای تشخیص نوع و علت بیماری، ابتدا سابقه پزشکی شما را بررسی میکند. برای بررسی سابقه یا تاریخچه بیماری شما از شما سوالاتی پرسیده میشود که عبارتند از:
- آیا علائم دیگری مانند بثورات پوستی یا تب دارید؟
- درد شما حاد (شدید) است یا مزمن (طولانی)؟
- کدام عوامل باعث شدید شدن یا آرام شدن درد شما میشوند؟
بعد از جواب دادن به این سوال ها، پزشک شما را به صورت فیزیکی معاینه میکند تا شرایط دیگر مانند منبع درد را پیدا کند. این معاینه معمولا با لمس کردن ناحیهای که شما در آن درد احساس میکنید، انجام میشود.
آزمایشات تشخیصی برای بیماری اسکلتی عضلانی
پزشک، برای اینکه تشخیص اولیهای که با بررسی سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی انجام داده را قطعی کند، آزمایشهای دیگری را برای یافتن علت اصلی درد تجویز میکند. این آزمایشات معمولا شامل مواردی میشوند:
- آزمایشات خون
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- اشعه ایکس
درمان بیماری عضلانی اسکلتی
درد عضلانی اسکلتی بر استخوان ها، مفاصل، رباط ها، تاندونها یا ماهیچهها تاثیر میگذارد. آسیبی مانند شکستگی ممکن است باعث درد ناگهانی و شدید شود. درمان مناسب این دردها باعث کاهش و از بین رفتن این دردها میشود. پس از مشخص شدن علت درد، پزشک برنامه درمانی را تنظیم کرده و آن را با شما در میان میگذارد.
معمولا از جراحی برای درمان بیماریهای عضلانی اسکلتی استفاده نمیکنند مگر در شرایطی که هیچ کدام از روشهای درمانی دیگر برای بیمار مناسب نباشند. معمولا پزشک شما از داروهای مسکن، تزریق استروئید، توانبخشی، طب سوزنی یا آتلها برای درمان استفاده میکند. همچنین، پزشک، شما را برای فیزیوتراپی، کاردرمانی، ارتوتیست (که آتل یا بریس میسازد)، کایروپراکتیک برای درمان سیاتیک و ماساژ درمانی به متخصص توانبخشی ارجاع میدهد. دکتر سمانه قهرمان پوری، یکی از بهترین متخصصان توانبخشی و طب فیزیکی کشور است که میتوانید برای درمان بیماری عضلانی اسکلتی خود به ایشان مراجعه کنید. انواع روشهای درمانی عبارتند از:
- دارو
- فیزیوتراپی
- طب سوزنی
- ماساژدرمانی
- آتل
- الکتروتراپی
- استئوپاتیک
- شاک ویو تراپی
دارو برای درمان بیماری عضلانی اسکلتی
در بیماران مبتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی مانند فیبرومیالژیا، داروهایی برای افزایش سطح سروتونین و نوراپی نفرین در بدن، در دوزهای پایین تجویز میشوند. برخی از داروهایی که برای کمک به خواب استفاده میشوند عبارتند از:
- زولپیدم (Ambien)
- اسزوپیکلون (Lunesta)
- راملتئون (Rozerem)
انواع مختلف داروهایی که برای درمان مشکلات عضلانی و اسکلتی استفاده میشوند عبارتند از:
- استامینوفن (Tylenol®)
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
فیزیوتراپی برای درمان بیماری عضلانی اسکلتی
فیزیوتراپی اسکلتی عضلانی ترکیبی از تکنیکها و استراتژیها برای کمک به بازیابی حرکت و عملکرد است. تکنیکها شامل آموزش تمرینها، تمرین حرکات خاص، و یافتن راههای جایگزین برای انجام یک کار است. ترکیب خاص تکنیکها به شرایطی که تحت درمان قرار میگیرد بستگی دارد و فیزیوتراپیست عضلانی اسکلتی در تشخیص و درمان بیماریهای اسکلتی عضلانی متخصص خواهد بود.
طب سوزنی برای درمان بیماری عضلانی اسکلتی
طب سوزنی برای درمان درد کمر و گردن، مشکلات عضلانی و مفاصل و سردرد مفید است. این مشکلات اسکلتی عضلانی را میشود با طب سوزنی به راحتی درمان کرد، زیرا نه تنها درد را کاهش میدهد، بلکه اسپاسم عضلانی و التهاب را کاهش میدهد و در نتیجه باعث افزایش تحرک میشود. آسیب مفاصل اغلب به دلیل استفاده نادرست از عضله ایجاد میشود و بسیاری از بیماران از درد مفاصل شکایت دارند. در این موارد، طب سوزنی میتواند باعث کاهش قابل توجه درد و دیگر علائم مرتبط با این بیماریها شود و از آسیب دائمی جلوگیری کند.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی یکی از روشهای درمانی موثر برای درمان بیماری عضلانی اسکلتی است که بسیاری از افراد این روش را ترجیح میدهند. از این روش درمانی برای کاهش درد ناشی از بیماری اسکلتی عضلانی استفاده میشود. همچنین میتواند دامنه حرکت را بهبود بخشد و انعطافپذیری عضلات را از طریق افزایش دمای بافت و کاهش بافت اسکار افزایش دهد. این روش از طریق افزایش گردش خون و تبادل سلولی، روند درمان اختلالات اسکلتی عضلانی را سریعتر میکند و شانس تماس سلولهای ترمیم طبیعی بدن با محل آسیب دیده را افزایش میدهد.
آتل
بریسها و آتلها، جزو تجهیزات و ابزار پزشکی هستند که مفاصل را بیحرکت نگه میدارند و از آنها محافظت میکنند. همچنین باعث کاهش درد و تورم نیز میشوند. استفاده از بریس یا آتل، موجب آسان شدن روند درمان آسیبهای حاد یا طولانی مدت میشود. آتل یا بریس، در بسیاری از مواقع برای پیشگیری از آسیب، کاهش درد مزمن و تغییر عملکرد مفصل نیز استفاده میشوند.
الکتروتراپی بیماری عضلانی اسکلتی
طب سوزنی الکتریکی یا الکتروتراپی، طب سوزنی سنتی را با تحریک الکتریکی ترکیب میکند. این تکنیک با وارد کردن جریان الکتریکی ملایم از طریق سوزنهای طب سوزنی، اثرات درمانی را افزایش میدهد. در آسیبهای اسکلتی عضلانی، طب سوزنی الکتریکی درد و اسپاسم عضلانی را کاهش میدهد و دامنه حرکت کلی را بهتر میکند.
دستکاری استئوپاتیک
درمان دستکاری استئوپاتیک (OMT) یک روش درمانی فیزیکی است. OMT گاهی اوقات درمان دستکاری استئوپاتیک نیز نامیده میشود. پزشکان از OMT برای درمان دردهای فیزیکی مانند: درد عضلانی، تاندون یا استخوان به دلیلعدم تعادل ساختاری و طیف وسیعی از شرایط سلامتی استفاده میکنند. همچنین از OMT برای تشخیص و پیشگیری از بیماری و کمک به عملکرد بهتر بدن شما نیز استفاده میشود.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی (shock wave therapy) یا درمان موج شوک، روشی است که برای درمان انواع مختلف بیماریهای اسکلتی عضلانی استفاده میشود. این روش بیشتر برای درمان بیماریهایی است که به صورت مزمن هستند. همچنین برای درمان بیماریهای اسکلتی عضلانی که تاندونهای با اندازه متوسط تا بزرگ را تحت تأثیر قرار میدهند نیز استفاده میشود.
درمانهای خانگی بیماری عضلانی اسکلتی
برای درمان خانگی، شما باید از توصیههای پزشک معالج خود، مانند مصرف دارو یا اصلاح فعالیتهای روزانه و وضعیت بدن به صورت دقیق پیروی کنید. سعی کنید از عضله، استخوان یا مفصل آسیب دیده استفاده نکنید و برای تسکین ورم و التهاب، روی ناحیه آسیب دیده، از کمپرس سرد استفاده کنید. سپس هنگامی که درد کاهش پیدا کرد، از کمپرس گرم استفاده کنید. به صورت روزانه تمرینات کششی و تقویتی انجام دهید و به آرامی از قسمت آسیب دیده در سطحی استفاده کنید که باعث ایجاد درد نشود. اگر سیگاری هستید، سیگار را ترک کنید، زیرا باعث افزایش التهاب میشود. پزشک شما را راهنمایی میکند تا درد اسکلتی عضلانی را در خانه درمان کنید. روشهای درمان خانگی این نوع بیماریها عبارتند از:
- درمان سرد و گرم: شامل استفاده از کمپرس سرد و گرم میشود.
- داروهای مسکن: استفاده از برخی داروهای مسکن که پزشک تجویز کرده برای کاهش درد در خانه مفید هستند.
- تمرینات تقویتی: وظیفه این تمرینات تقویت عضلات، استخوانها و مفاصلی است که به دلایل مختلف آسیب دیده اند.
- تمرینات کششی: تمرینات کششی، به شل کردن عضلات و از بین رفتن یا کاهش اسپاسم عضلات کمک میکنند.
- تکنیکهای کاهش استرس: روشهایی مثل یوگا، مدیتیشن و. . با کاهش استرس، باعث تسکین و آرام شدن درد میشوند.
پیشگیری از بیماری اسکلتی عضلانی
حفظ استخوانها و مفاصل قوی برای جلوگیری از درد اسکلتی عضلانی بسیار مهم است. شما میتوانید برای جلوگیری از درد اسکلتی عضلانی برخی اقدامات را انجام دهید. این اقدامات عبارتند از:
- انجام حرکات تکراری را محدود کنید.
- از وضعیت بدنی خوب در زمان نشستن، ایستادن و خوابیدن استفاده کنید.
- تکنیکهای صحیح بلند کردن را یاد بگیرید.
- به طور منظم حرکات کششی انجام دهید.
کلام پایانی
بیماری یا درد عضلانی اسکلتی میتواند باعث ناراحتی و اختلال در فعالیتهای روزانه شما شود. گاهی اوقات یک آسیب ناگهانی مانند شکستگی استخوان باعث ایجاد این مشکلات میشود. برای برخی افراد، شرایط زمینهای مانند: آرتریت یا فیبرومیالژیا منجر به اختلالات میشوند. بروز علائم اختلالات اسکلتی عضلانی (MSD) با افزایش سن رایج است، اما اگر با این بیماری روبرو هستید، نباید از علائم آن غافل شوید. برخی از علائم اولیه بیماری در صورتعدم توجه و درمان مناسب شدید میشوند. درمان مناسب میتواند بیماری شما را درمان کند و از بدتر شدن بیماری جلوگیری کند.
دیدگاهتان را بنویسید