فیزیوتراپی ارتوپدی چیست و چه کاربردی دارد؟
فیزیوتراپیستها از بیماران با طیف وسیعی از شرایط فیزیکی، از مشکلات عضلانی، مفصلی و عصبی گرفته تا شرایط تنفسی مانند آسم، مشکلات مثانه و روده، اختلالات لنفاوی و درد مربوط به درمان سرطان حمایت میکنند. آنها همچنین به توانبخشی سکته و حمله قلبی کمک میکنند و اغلب به عنوان بخشی از یک تیم پزشکی چند رشتهای که شامل تخصصهایی مانند: فیزیاتری، نورولوژی، مراقبتهای تسکینی یکپارچه و ارتوپدی است، کار میکنند. در این مقاله به مفهوم فیزیوتراپ ارتوپدی، مزایا، معایب و مدت زمان درمانی آن میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فیزیوتراپی ارتوپدی، نحوه کارکرد آن و چه کسانی ممکن است مفید باشد، ادامه مقاله را بخوانید.
فیزیوتراپی ارتوپدی چیست؟
فیزیوتراپی ارتوپدی شرایطی را که بر سیستم عصبی-عضلانی-اسکلتی تأثیر میگذارد، هدف قرار میدهد. این وضعیت، اعصاب و عضلات را با استفاده از نیرو برای ایجاد حرکت هدفمند در نواحی مختلف بدن توصیف میکند. به عنوان مثال، سیستم عصبی-عضلانی اسکلتی است که به فرد امکان میدهد بازوی خود را بلند کند تا در کمد را باز کند.
فیزیوتراپیستهای ارتوپدی نیز میتوانند مسائل خاصی را در محدوده فعالیت خود تشخیص دهند. افرادی که دسترسی مستقیم به فیزیوتراپی دارند، با آسیب عضلانی یا مفصلی که نمیتوانند توضیح دهند، میتوانند ابتدا به دنبال فیزیوتراپ ارتوپد، بدون نیاز به اتلاف وقت اضافی با تصویربرداری یا ویزیتهای ER باشند. با این حال، در حالی که یک فیزیوتراپیست در تشخیص برخی مسائل عصبی و اسکلتی عضلانی تجربه دارد، این فقط در محدوده عمل فیزیوتراپی آنها است.
وظیفه فیزیوتراپیست ارتوپدی چیست؟
ارتوپدی حوزهای از فیزیوتراپی است که بر مسائل اسکلتی عضلانی تمرکز دارد، به درمان شرایطی که بر تحرک، قدرت و استقامت تاثیر میگذارد که اغلب باعث درد، ضعف و محدودیت دامنه حرکتی میشود، میپردازد. به عبارت ساده، با آسیبهایی برخورد میکنند که شامل فعل و انفعال بین ماهیچهها، اعصاب و استخوانها میشود. بافتهای همبند مانند تاندونها و رباطها نیز تحت حیطه تخصص فیزیوتراپ ارتوپدی قرار میگیرند.
چه کسانی به فیزیوتراپی ارتوپدی نیاز دارند؟
کمردرد یکی از شایعترین دلایلی است که مردم به دنبال فیزیوتراپی ارتوپدی هستند. متخصص فیزیوتراپ ارتوپد، میتواند هر ناحیه از بدن را درمان کند. در مورد اعضای بدن، فیزیوتراپیستهای ارتوپدی، به صورت سرپایی بیماران را از سر تا انگشتان پا درمان میکنند. همچنین میتواند گام بعدی در درمان یک موضوع پیچیده باشد. همچنین برای توانبخشی بیماران پس از آسیبهای ورزشی یا جراحیهای ارتوپدی مانند تعویض مفصل، مفیداست.
کاربرد فیزیوتراپی ارتوپدی
هر فردی که درد یا اختلال عملکرد عصبی دارد، میتواند از فیزیوتراپی استفاده کند. اگر قبلاً فیزیوتراپی داشتهاید و موفقیتی کسب نکردهاید، مراجعه به یک متخصص فیزیوتراپی ارتوپدی میتواند به شما کمک کند. این روش درمانی بیشتر برای اندامها و شرایط زیر کاربرد دارد.
- کمر
- باسن
- زانو
- شانهها
- گردن
- عصب سیاتیک
- فاشیای پلانتار
- پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL) در زانو
- آسیب به تاندونهای بازو و در نتیجه درد از آرنج تا مچ دست
- صدمات روتاتور کاف
- رگ به رگ شدن عضلات
- صدمات کمر و گردن
در مورد فیزیوتراپی زانو نیز بخوانید!
مزایای فیزیوتراپی ارتوپدی
مزیتهای فیزیوتراپی ارتوپدی، شامل کاهش درد، بهبود عملکرد، بازگشت به ورزش یا فعالیتهای دیگر و سهولت انجام فعالیتهای روزمره زندگی است. بهبود تحرک، قدرت و استقامت و کاهش خطر آسیب در آینده از جمله مزایای بالقوه دیگر مراجعه به فیزیوتراپیست ارتوپد است.
فیزیوتراپیستها به طور جدی روی اهداف بیماران خود کار میکنند، خواه بازگشت به یک ورزش خاص باشد یا چیزی به سادگی سوار و پیاده شدن از ماشین یا تخت. درد میتواند برخی از سادهترین فعالیتهای زندگی روزمره را سخت کند. اما فیزیوتراپی میتواند به خلاص شدن از درد کمک کند و فرد را به انجام کارهایی که دوست دارد بازگرداند.
فیزیوتراپیستها به بیماران کمک میکنند تا حد ممکن استقلال و کیفیت زندگی خود را بازیابند. این کار میتواند به معنای افزودن بریس یا وسیله کمکی مانند عصا یا واکر باشد یا مشارکت خانواده در آموزش برای کمک به بیماران برای بازگشت به انجام کارهایی که دوست دارند.
عوارض فیزیوتراپی
برخی از عوارض مرتبط با فیزیوتراپی وجود دارد. بعضی از تکنیکهای حرکتی ممکن است منجر به بیثباتی یا شکستگی شود. تکنیکهایی مانند تحرک بافت نرم به کمک ابزار ممکن است منجر به کبودی شود و خطرات استفاده از سوزن شامل خونریزی یا پنوموتوراکس است. بزرگترین شکایتی که بیماران دارند، درد است، زیرا در حال آموزش مجدد ماهیچههای آنها برای کمک به عملکرد بهتر هستیم. بنابراین به طور کلی، بزرگترین عارضه، افزایش موقت درد است.
درمان فیزیوتراپی ارتوپدی چقدر طول میکشد؟
بسته به نوع آسیب یا شرایط، درمان میتواند هفتهها یا حتی ماهها طول بکشد. اگر فیزیوتراپ، تصمیم بگیرد که روش تدریجی برای شرایط فرد ایمنتر است، ممکن است زمان ببرد تا نتایج ظاهر شوند. در حالی که ممکن است یک یا دو ماه انجام تمرینات منظم طول بکشد تا متوجه تغییر در علائم خود شوید، وقتی شروع به بهبودی کردید، این تغییرات میتوانند دائمی باشند.
هدف هر فیزیوتراپیست این است که در نهایت دیگر نیازی به فیزیوتراپی نداشته باشید. آنها میخواهند که افراد درمان شوند و سالم بمانند. همانطور که افراد شروع به بهبود و بازیابی عملکرد میکنند، فیزیوتراپ ارتوپدی با آنها همکاری میکند تا برنامهای را ایجاد کند که سطح استقلال آنها را در مدیریت علائم و کاهش خطر آسیب مجدد افزایش دهد.
همچنین بخوانید: فیزیوتراپی چگونه انجام میشود؟
فیزیوتراپی پس از جراحی
کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و پیشگیری از جمع شدن بافت اسکار یکی از دلایل فیزیوتراپی بعد از جراحی است. این کار میتواند به بازیابی تعادل، قدرت و تحرک فرد کمک کند. در بیشتر موارد این روش بعد از جراحیهای زیر استفاده میشود:
- جراحی تعویض مفصل ران، تعویض زانو
- آرتروسکوپی زانو
- ترمیم روتاتور کاف شانه
- عمل قلب
کلام پایانی
در این مقاله، به صورت کامل تمام نکات مربوط به فیزیوتراپی ارتوپدی را مورد بررسی قرار دادیم. این روش درمانی، برای درمان برخی شرایط و کمک به افراد بسیار مفید است و بعد از انجام برخی جراحیها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این روش در بیمارستان ها، مراکز درمانی و در برخی شرایط در خانه نیز امکانپذیر است. مشاهده نتایج حاصل از آن ممکن است نیاز به گذر زمان داشته باشد، اما معمولا دائمی است.
دیدگاهتان را بنویسید