درد پاشنه
  • view
    0 بازدید
  • date
    2:04 ب.ظ
  • comment
    0 دیدگاه

یکی از آسیب‌هایی که ممکن است بسیاری از افراد آن را تجربه کنند، درد پاشنه است. این درد می‌تواند به دلایل متفاوتی و در قسمت‌های مختلفی از پاشنه بروز نماید. آگاهی به عوامل ایجاد کننده و روش‌های درمان می‌تواند تأثیر زیادی بر تشخیص درست و به‌موقع آن داشته باشد. با ما در این مقاله همراه باشید تا با این موارد آشنا شوید.

درد پاشنه

درد پاشنه چیست؟

پاشنه درد یکی از مشکلات رایج پا و مچ پا است. درد ممکن است در زیر پاشنه یا پشت آن ایجاد شود. بسیاری از عوامل می‌توانند باعث درد در پاشنه پا شوند. این درد می‌تواند راه رفتن و انجام فعالیت‌های روزانه را دشوار کند. در نتیجه لازم است در زمان مناسب به درستی تحت درمان قرار گیرد.

دلایل بروز درد در پاشنه

بروز درد در پاشنه پا می‌تواند در مناطق مختلفی از آن ایجاد شود. در نتیجه دلیل به وجود آورنده هر یک از این مشکلات می‌تواند متفاوت باشد.

درد در پشت پاشنه

بسیاری از فاکتورها دلیل بروز درد در پاشنه پا هستند. برای مثال:

تاندونیت آشیل

تاندون آشیل یک بافت فیبری است که ماهیچه ساق پا را به استخوان پاشنه متصل می‌کند. این بافت طولانی ترین و قوی ترین تاندون بدن است. دوندگان و بسکتبالیست‌ها بیشتر مستعد ابتلا به تاندونیت آشیل هستند. تاندونیت باعث درد، تورم و سفتی پشت پاشنه پا می‌شود.

بورسیت

بورسیت زمانی رخ می‌دهد که کیسه‌های پر از مایع به نام”بورسا” در پاشنه متورم شوند. ممکن است احساس کبودی در پشت پاشنه پا داشته باشید. ایستاده ماندن بر روی پا برای مدت طولانی می‌تواند سبب این عارضه شود.

بیماری سور (آپوفیزیت پاشنه‌ای)

بیماری سور یکی از علل شایع این عارضه در کودکان فعال بین ۸ تا ۱۴ سال است. کودکانی که در فعالیت‌هایی شرکت می‌کنند که نیاز به دویدن و پریدن دارد، بیشتر در معرض این آسیب هستند. افزایش فعالیت ورزشی باعث تحریک صفحه رشد در پشت پاشنه پا خواهد شد.

درد در زیر پاشنه

درد در زیر پاشنه می‌تواند به دلایل زیر اتفاق افتد:

کبودی و کوفتگی استخوان

اصابت پا به یک جسم سخت و تیز می‌تواند باعث کبودی لایه چربی زیر پاشنه پا شود. در این حالت ممکن است تغییر رنگی در پاشنه پا خود مشاهده نکنید، اما هنگام راه رفتن احساس درد و ناراحتی کنید.

فاشیای کف پا

فاشیای کف پا تا حد زیادی علت اصلی درد در پاشنه پا است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که فاشیا یا همان بافت همبند که در امتداد سطح کف پا قرار دارد، پاره یا کشیده شود. افرادی که زیاد می‌دوند و یا فعالیت‌های ورزشی شدیدی را انجام می‌دهند، بیشتر در معرض این مشکل خواهند بود.

خار پاشنه

التهاب مزمن کف پا می‌تواند باعث ایجاد خار پاشنه یا همان خار استخوانی شود. خار پاشنه معمولاً دردناک نیست اما نیاز است که تحت کنترل و درمان قرار گیرد.

سرطان

ابتلا به سرطان می تواند سبب آسیب به سلامت عمومی بدن شود. این بیماری می تواند علاوه بر اندام درگیر، بر سایر اندام های دیگر نیز تاثیر بگذارد و سلامت آن ها را نیز به خطر اندازد. در این حالت انجام تمرینات توانبخشی کمک شایانی به بهبود شرایط بیمار و همچنین تقویت قوای جسمی او در طی درمان خواهد شد. دکتر سمانه قهرمان پوری، متخصص طب فیزیکی، همراه با کادری مجرب آماده خدمات متنوعی را در این زمینه ارائه می دهند. 

نشانه‌های درد در پاشنه

علائم درد بسته به علت آن می‌تواند متفاوت باشد. علاوه بر احساس ناخوشایند درد، ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنید:

  • رشد استخوان در پاشنه پا
  • تغییر رنگ (کبودی یا قرمزی)
  • سفتی و سختی غیرمعمول پاشنه پا
  • تورم
  • نرم شدن غیرمعمول پاشنه پا
  • درد پس از ایستادن
علائم درد در پاشنه پا

عوامل تشدید کننده درد در پاشنه

هر عاملی که فشار زیادی به پا وارد کند می‌تواند باعث درد پاشنه شود. نحوه راه رفتن و شکل ساختار پا نیز از عوامل تأثیرگذار هستند. در صورتی که اضافه وزن دارید، مبتلا به صافی کف پا یا قوس کف پا هستید، فعالیت ورزشی زیادی را انجام می‌دهید، زمان زیادی را در حالت ایستاده می‌گذرانید و یا کفش‌های نامناسب می‌پوشید، در معرض ریسک بیشتری در ابتلا به این عارضه هستید.

راه‌های تشخیص 

پزشک متخصص علائم بیمار را ارزیابی کرده و یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. همچنین ممکن است برای بررسی ورم مفاصل، شکستگی استخوان و آسیب مفاصل از اشعه ایکس عکس استفاده نماید. به ندرت ممکن است نیاز به MRI یا سونوگرافی باشد. این موارد می‌توانند مشکلات بافت نرم را نشان دهند که اشعه ایکس قادر به تشخیص آن نیست.

روش‌های درمان

اکثر مشکلاتی که باعث درد پاشنه پا می‌شوند به مرور زمان با درمان‌های غیر‌جراحی بهبود می‌یابند. درمان‌ها بر کاهش درد و التهاب، بهبود انعطاف پذیری پا و به حداقل رساندن استرس و فشار روی پاشنه تمرکز دارند. این درمان‌ها عبارتند از:

  • تزریق استروئید: تزریق استروئید می‌تواند درد و تورم را کاهش دهد.
  • کفش مناسب: استفاده از کفش‌های مناسب به همراه کفی‌های طبی تجویز شده توسط پزشک، می‌تواند درد را کاهش دهد.
  • مسکن‌ها: داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی همراه با کمپرس یخ درد و تورم را کاهش می‌دهند.
  • فیزیوتراپی: ماساژ و فیزیوتراپی می‌تواند چسبندگی بافت نرم را از بین ببرد. دکتر سمانه قهرمان پوری متخصص طب فیزیکی و توان بخشی، انواع درمان های غیرجراحی را در این زمینه ارائه می دهند. 

برای درمان و کنترل درد پاشنه پا، به ندرت نیاز به جراحی خواهید داشت.

همچنین بخوانید: شاک ویو تراپی چیست؟

ارائه تمرینات تسکینی سرطان برای درد پاشنه

در بسیاری از موارد، آسیب های وارده به پاشنه پا ممکن است به دلیل ابتلا به برخی از انواع سرطان به وجود آید. همچنین استفاده از داروهای شیمی درمانی می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند و در نتیجه عوارضی مانند درد، بی حسی و گزگز را در اندامی مانند پا، به همراه داشته باشد. دکتر سمانه قهرمان پوری متخصص طب فیزیکی و تمرینات توان بخشی پس از سرطان، با استفاده از دانش به روز و تجهیزات پیشرفته، خدمات متنوعی را برای تسریع روند بهبودی به بیماران ارائه می کنند. 

عوارض ناشی از درد پاشنه

درد در پاشنه پا می‌تواند در توانایی فرد جهت انجام فعالیت‌های روزمره، کار و ورزش اختلال ایجاد کند. وقتی راه رفتن دردناک می‌شود، تمایل به کم تحرکی خواهید داشت. در نتیجه  سبک زندگی غیر‌فعال تشدید شده و منجر به افزایش وزن می‌شود. همچنین ممکن است دلیلی بر افسردگی شود، زیرا فرد نمی‌تواند کارهایی را که پیش‌تر قادر به انجامشان بود را، انجام دهد. به علاوه برخی مشکلات مانند تاندونیت آشیل درمان نشده می‌تواند باعث از بین رفتن تاندون شود. با گذشت زمان، تاندون آشیل ممکن است پاره شود.

کلام آخر

درد پاشنه یکی از مشکلات شایع در میان افراد است که به دلایل مختلفی بروز پیدا می‌کند. تشخیص نوع و محل درد تأثیر به سزایی در روش درمان انتخابی خواهد داشت. با توجه به نکات ذکر شده، می‌توان آسیب وارده را در زمان مناسب و با کمترین عوارض جانبی درمان کرد.

  • view
    0 بازدید
  • date
    اردیبهشت ۲۳, ۱۴۰۳
  • comment
    0 دیدگاه
dr-ghahremanpoori
دکتر سمانه قهرمان پوری طب فیزیکی و توانبخشی

درمان اختلالات موسکولواسکلتال (درمان غیر جراحی دردهای اسکلتی عضلانی ) و نوار عصب و عضله و توانبخشی سرطان و پالیتیو (طب تسکینی)

پیام خود را با ما به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *