شاک ویو تراپی
  • view
    0 بازدید
  • date
    0:26 ق.ظ
  • comment
    0 دیدگاه

شاک ویو تراپی، یک روش مدرن و موثر در درمان دردهای ارتوپدی و بیماری‌های سیستم اسکلتی عضلانی است. این تکنیک غیرتهاجمی با بیش از سه دهه سابقه موفقیت، به عنوان یک ابزار برجسته در حوزه فیزیوتراپی و توانبخشی شناخته شده است. در این مقاله، به بررسی اصول و کاربردهای شاک ویو تراپی خواهیم پرداخت تا شما را با این تکنیک نوین آشنا سازیم. همراه ما باشید تا در دنیایی از ابتکارات درمانی، با شاک ویو تراپی آشنا شویم.

شاک ویو تراپی

شاک ویو تراپی چیست؟

شاک ویو تراپی یک روش درمانی غیر تهاجمی است که روند بهبود طبیعی بدن را تحریک می‌کند. این نوع درمان می‌تواند درد را تسکین دهد و باعث بهبود تاندون‌های آسیب دیده، رباط‌ها و سایر بافت‌های نرم شود. این کار را با آزاد کردن فاکتورهای رشد در بافت آسیب دیده انجام می‌دهد. شاک ویوتراپی گاهی اوقات به عنوان EPAT یا فناوری فعال‌سازی پالس خارج از بدن شناخته می‌شود. شاک ویو تراپی نوعی داروی احیا کننده است (که به عنوان درمان ارتوبیولوژیک نیز شناخته می‌شود). برای درمان تاندونوپاتی و همچنین آسیب‌های لیگامانی که به سختی التیام می‌یابند استفاده می‌شود. برخی از تاندینوپاتی‌های دژنراتیو دارای تجمع کلسیم در تاندون هستند. امواج ضربه‌ای متمرکز می‌توانند این رسوبات را بشکنند.

این درمان همچنین می‌تواند باعث بهبودی پس از جراحی ارتوپدی شود. به عنوان مثال، اگر گیرافتادگی لگن باعث آسیب تاندون‌ها و رباط‌های اطراف لگن شده باشد. جراحی ممکن است گیرافتادگی لگن را اصلاح کند، اما پس از سال‌ها کار زیاد و تحلیل رفتن به دلیل گیرافتادگی، تاندون‌های اطراف اغلب دردناک باقی می‌مانند. برای رفع این مشکل ثانویه می‌توان از شاک ویو تراپی استفاده کرد.

چه آسیب‌های ورزشی را می‌توان با شاک ویو تراپی درمان کرد؟

شاک ویوتراپی برای کاهش درد و بهبود تاندونوپاتی و بسیاری دیگر از آسیب‌های ورزشی استفاده می‌شود. برخی از کاربردهای این درمان عبارتنداز:

  • درد پا: فاشیای کف پا و تاندیوپاتی آشیل
  • زانو درد: تاندیوپاتی کشکک (زانوی جامپر)
  • درد ساق پا: آسیب‌های همسترینگ
  • درد لگن: رکتوس فموریس و درد جانبی ران همراه با تاندونوپاتی گلوتئال
  • درد آرنج: آرنج لیگ کوچک و آرنج تنیس بازان
  • درد شانه: صدمات روتاتور کاف

شاک ویو تراپی چگونه کار میکند؟

شاک ویو تراپی معمولاً توسط یک پزشک ورزشی یا مربی ورزشی با نظارت پزشک انجام می‌شود. در طول درمان، پزشک دستگاه شاک ویو را در کنار پوست نگه می‌دارد. این دستگاه امواج ضربه‌ای را به بافت‌های آسیب‌دیده ارسال می‌کند و باعث افزایش جریان خون و هورمون‌های رشد به ناحیه می‌شود و باعث رشد بافت جدید می‌شود. دو نوع شاک ویوتراپی وجود دارد. معمولاً بیماران هر دو نوع را دریافت می‌کنند. این‌ها عبارتند از:

  • شاک ویو درمانی متمرکز امواج را به ناحیه کوچکی می‌فرستد.
  • شاک ویو درمانی شعاعی امواج شوک را در ناحیه وسیع‌تری، به عنوان مثال، در طول تاندون آسیب دیده ارائه می‌دهد.

آیا شاک ویو تراپی دردناک است؟

اکثر بیماران در حین درمان با شاک ویو ناراحتی را گزارش می‌کنند، اما اکثر آن‌ها آن را دردناک نمی‌دانند. میزان ناراحتی تا حدی به فرد، آسیب او و نزدیک بودن بافت‌های آسیب دیده به استخوان بستگی دارد. (درمان‌هایی که نزدیک‌تر به استخوان ارائه می‌شوند معمولاً ناراحت‌کننده‌تر هستند.) پزشک برای کاهش ناراحتی، ژل موضعی را روی پوست می‌مالد. به محض پایان درمان، درد معمولاً متوقف می‌شود.

شاک ویو تراپی چقدر طول می‌کشد؟

هر جلسه درمانی معمولاً بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. بسته به آسیب، بیمار معمولاً ۳ تا ۵ درمان در یک دوره چند هفته‌ای دریافت می‌کند.

شاک ویو تراپی چقدر موثر است؟

متخصصان بهبود قابل توجهی را در بسیاری از بیماران خود مشاهده کرده‌اند که این درمان را دریافت می‌کنند. در حال حاضر مطالعاتی برای درک بهتر اثربخشی شاک ویو تراپی در حال انجام است. برای بیماران لازم است که بدانند نتایج شاک ویو تراپی ممکن است فوراً آشکار نشود، اما باید به مرور زمان با بهبود بافت‌های آسیب دیده‌،‌شرایط بهبودی آن‌ها افزایش یابد.

شاک ویو تراپی

مزایای شاک ویوتراپی

از زمان اختراع این روش درمانی در بیش از ۵۰ سال پیش، تعداد کاربردهای شاک ویو تراپی افزایش یافته است و محققان همچنان به کشف راه‌های جدیدی برای استفاده از امواج شوک با انرژی کم برای کمک به بیماران برای مقابله با درد و بازسازی بافت‌ها ادامه می‌دهند.

این روش غیر جراحی است به همین علت شما می‌توانید خیلی عادی به زندگی خود ادامه دهید در حالی که تحت درمان با شوک ویو برای التهاب کف پا، بورسیت یا آرنج تنیس بازان به جای اختصاص دادن زمان برای بهبودی طولانی جراحی هستید.  شاک ویو تراپی همچنین می‌تواند با یک برنامه فیزیوتراپی ترکیب شود تا افراد آسیب دیده سریع‌تر به سر کار یا ورزش مورد علاقه خود برگردند.

عوارض شاک ویوتراپی

عوارض شوک ویو درمانی بسیار نادر است. با این حال، بهتر است که پزشک قبل از شروع درمان، آسیب و سلامتی بیمار را ارزیابی کند. اگر تاندون یا رباط تقریباً به طور کامل پاره شده باشد، شاک‌ویو تراپی می‌تواند باعث پارگی بافت باقیمانده شود. اگر تراکم استخوان بیمار به طور قابل توجهی پایین باشد (پوکی استخوان)، شاک ویو‌تراپی می تواند باعث شکستگی شود.

مراقبت‌های بعد از شاک ویوتراپی

پس از انجام یک جلسه درمانی، می‌توانید بلافاصله به فعالیت‌های روزانه خود بازگردید، ولی در صورت ادامه ناراحتی، مصرف منظم داروهای مسکن مثل پاراستامول توصیه می‌شود. اما از مصرف NSAID مانند ایبوپروفن باید خودداری کرد، زیرا ممکن است باعث اختلال در درمان شود. همچنین، از استفاده از یخ به عنوان درمان تسکینی درد یا حساسیت باید خودداری کنید؛ زیرا ممکن است تأثیر درمان را کاهش دهد. می‌توانید بلافاصله پس از درمان رانندگی کنید و به فعالیت‌های عادی خود ادامه دهید.

عموماً تا ۴۸ ساعت پس از جلسه، از فعالیت‌های ورزشی شدید پرهیز شود. سپس می‌توانید به فعالیت‌های عادی و رژیم ورزشی خود بازگردید. اغلب بیماران تسکین درد فوری پس از درمان را تجربه می‌کنند. اگرچه در عرض ۲ تا ۴ ساعت پس از درمان، برخی افراد حساسیت کمی در ناحیه تحت درمان را تجربه می‌کنند، این حساسیت باید قابل تحمل باشد و محدودکننده نباشد.

در صورتی که عوارض جانبی به نظر شما خیلی دردناک است، به درمانگر خود اطلاع دهید تا او بتواند دوز درمان را تنظیم کند. لازم به ذکر است که هرچند شاک ویوتراپی می‌تواند در بهبود درد و بازسازی بافت‌ها مؤثر باشد، اما مسائل مهمی وجود دارند که باید با فیزیوتراپیست خود مطرح کنید، مثل مشکلات اساسی در انعطاف‌پذیری یا قدرت در اطراف مفصل و عضله، و همچنین علل آسیب ممکن (مانند اضافه‌بار، عادات تمرینی). تشخیص و اصلاح این مسائل به جلوگیری از بازگشت آسیب کمک خواهد کرد.

شاک ویو تراپی

کلام آخر

شاک ویو تراپی از یک اپلیکاتور برای هدایت موج‌های ضربه‌ای شعاعی به قسمت مورد نظر بدن استفاده می‌کند. این روش درمانی غیرتهاجمی، به ویژه برای بافت‌های نرم آسیب‌دیده مانند تاندون و فاسیای پلانتارفاسیا، که به حالت مزمن غیر التیام یافته‌اند، بسیار مؤثر است.پ شاک ویوتراپی به عنوان یک جایگزین بدون خطر برای جراحی یا استفاده از استروئید و سایر تزریقات درمانی شناخته شده است. این روش به‌طور بالینی ثابت کرده است که با تحریک واکنش‌های متابولیک، از جمله تحریک آنزیم‌های مرتبط با کاهش درد، بهبود علائم و بافت آسیب دیده را فراهم می‌کند.

به همین دلیل، شاک ویو‌تراپی به موفقیت بالایی در درمان صدمات مزمن و دردناک، به‌ویژه در بافت‌های نرم، دست یافته است. از طریق تحریک آنزیم‌ها و فعال‌سازی فرآیندهای بهبودی، این درمان به بهبود اغلب بیماری‌های تاندون، از جمله آشیل، همسترینگ، کشکک، گلوتئال و تاندیوپاتی آرنج تنیس‌بازان کمک می‌کند. به این ترتیب، شاک‌ویو تراپی به عنوان یک راهکار موثر و کم خطر در درمان صدمات مختلف مورد تأیید قرار گرفته است.

  • view
    0 بازدید
  • date
    بهمن ۱۷, ۱۴۰۲
  • comment
    0 دیدگاه
dr-ghahremanpoori
دکتر سمانه قهرمان پوری طب فیزیکی و توانبخشی

درمان اختلالات موسکولواسکلتال (درمان غیر جراحی دردهای اسکلتی عضلانی ) و نوار عصب و عضله و توانبخشی سرطان و پالیتیو (طب تسکینی)

پیام خود را با ما به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *