ماستکتومی برداشتن سینه کامل به منظور درمان سرطان سینه است. پزشکان ممکن است یک یا هر دو سینه را بردارند. زمانی که هر دو سینه برداشته میشوند، پزشکان به آن ماستکتومی دو طرفه گویند. این جراحی معمولاً شامل برداشتن نوک سینه و آرئول (هاله اطراف نوک سینه) میشود. عضلات قفسه سینه (پکتورال) در زیر سینه دست نخورده میمانند، مگر اینکه سرطان به آنها رسیده یا نزدیک شده باشد. اگر اینچنین شود، ناحیه کوچکی از عضله ممکن است برداشته شود. در این مقاله، تمام چیزهایی که باید در مورد ماستکتومی بدانید، انواع متفاوت آن و آمادگی برای جراحی بیان شده است.
ماستکتومی یا برداشتن سینه در چه مواردی ضروری است؟
بسیاری از بانوان مبتلا به مراحل اول سرطان میتوانند بین جراحی حفظ سینه (BCS) و ماستکتومی یکی را انتخاب کنند. اگر بیمار موارد زیر را دارد، احتمالاً ماستکتومی به او توصیه شود:
- قادر به انجام اشعه درمانی نیست.
- به جای پرتو درمانی، جراحی وسیعتری را ترجیح میدهد.
- در گذشته پرتو درمانی، برای درمان سینه داشته است.
- اخیراً BCS با اکسیزیون مجدد انجام داده که کاملاً سرطان را درمان نکرده است.
- دو یا چند ناحیه سرطانی در یک چهارمهای متفاوت یک سینه داشته که به اندازه کافی به هم نزدیک نیستند تا بدون تغییر زیاد در ظاهر سینه، با هم برداشته شوند.
- تومور بزرگتر از 5 سانتیمتر داشته یا نسبت به اندازه سینه، تومور بزرگ است.
- باردار است و با وجود بارداری هنوز نیاز به اشعه درمانی دارد (احتمال آسیب به جنین).
- عامل ژنتیکی مانند جهش BRCA دارد که احتمالاً احتمال سرطان دوم را افزایش میدهد.
- بیماری جدی بافت همبند، مثلاً اسکلرودرمی یا لوپوس دارد که احتمالاً بیمار را به صورت ویژهای به عوارض جانبی پرتو درمانی حساس میکند.
- سرطان سینه التهابی دارد.
اغلب بانوانی که درمراحل اولیه سرطان پستان قرار دارند میتوانند بین ماستکتومی و روشهای درمانی حفظ پستان (لامپکتومی همراه با پرتودرمانی) یک گزینه را انتخاب کنند. اگرچه تصمیم سختی است، زیرا با انتخاب روشهای جراحی حفظ پستان، برخی بانوان نگران بازگشت دوباره سرطان سینه هستند.
بنابراین تحقیقات و بررسیهای زیادی در حال انجام است تا نشان دهد، بانوان با انجام جراحیها و روشهای درمانی حفظ سینه (به جای ماستکتومی) خود را در معرض خطرات بزرگتری قرار نمیدهند.
انواع جراحی ماستکتومی
ما از ماستکتومی برای درمان تمامی انواع سرطان سینهها استفاده میکنیم. برای مراحل اولیه سرطان، ماستکتومی جایگزین درمان لامپکتومی به همراه پرتو درمانی است. برای سرطان پیشرفته یا عود کننده، ماستکتومی اغلب بهترین و تنها گزینه است. برای آقایان مبتلا به سرطان سینه، ماستکتومی اغلب بهترین درمان است، زیرا اکثر تومورها در آقایان زیر نوک سینه قرار دارند.
جراحان میتوانند ماستکتومی را با یا بدون بازسازی سینه انجام دهند. در اینجا انواع روشهای ماستکتومی بیان میشوند.
ماستکتومی رادیکال
در ماستکتومی رادیکال، تمام سینه، تمام غدد لنفی زیر بغل و عضلات دیواره قفسه سینه در زیر سینه برداشته میشوند. ماستکتومی رادیکال یکی از انواع جراحیهای سرطان سینه بود که برای سالهای زیادی استفاده میشد، اما امروزه به ندرت انجام میشود.
ماستکتومی کامل یا ساده
ماستکتومی کامل زمانی است که تمام سینه، از جمله بافت اطراف سینه، نوک سینه، آرئول، فاشیای عضلات ماژور/بزرگ قفسه سینه و پوست برداشته شوند. این درمان به عنوان ماستکتومی ساده شناخته شده، بدون بازسازی سینه انجام میشود و بیماران عموماً میتوانند در همان روز جراحی به خانه بروند.
جراحان سینه معمولاً در طی درمان غدد لنفاوی را نیز برد میدارند، مگر اینکه جراحی برای پیشگیری از پیشروی سرطان سینه باشد. این جراحی برای درمان سرطان سینه در مراحل اول مانند سرطان مجاری شیری درجا (DCIS) و سرطان تهاجمی به کار میرود.
ماستکتومی سینه با حفظ پوست سینه
در طی ماستکتومی حفظ پوست، تمام موارد ماستکتومی کامل به جز پوستی که سینه را میپوشاند برداشته میشوند. این نوع ماستکتومی شامل بازسازی فوری سینه پس از عمل میشود تا ظاهر جای جراحی را کمتر کند.
ماستکتومی با حفظ نوک سینه
در ماستکتومی حفظ نوک سینه بافت سینه را برمیدارند، اما نوک سینه، آرئول و پوست آن را حفظ میکند. همانند روش جراحی با حفظ پوست که پوست سینه را حفظ میکند، بازسازی سینه فوراً بعد از عمل انجام میشود. این جراحی زمانی که سرطان در بافت زیر نوک سینه تشخیص داده نشود، تنها گزینه درمانی است.
ماستکتومی اصلاح شده
ماستکتومی رادیکال اصلاح شده شامل برداشتن بافت سینه و تمام غدد لنفاوی میشود. از این روش اغلب برای بیمارانی که سرطان سینه تهاجمی یا پیشرفته دارند استفاده میکنیم. برداشتن گرههای لنفاوی به ما امکان تشخیص اینکه آیا سرطان فراتر از سینه منتشر شده یا خیر را میدهد.
ماستکتومی دوتایی
در طی این جراحی که ماستکتومی دوتایی نیز نامیده میشود، جراح هر دو سینه را بر میدارد. ما از ماستکتومی دوتایی زمانی استفاده میکنیم که بخواهیم سرطان پیشرفته را درمان کنیم. بیمارانی که احتمال سرطان سینه در آنها بالا است، احتمالا بخواهند ماستکتومی دوتایی را به عنوان روشی برای کاهش ابتلا به عنوان بخشی از برنامه کنترل احتمال بروز سرطان شخصی خود انتخاب کنند. برای برخی بیماران، این نوع ماستکتومی میتواند با حفظ نوک سینه انجام شود.
لامپکتومی
لامپکتومی جراحی است که در آن بافت سرطانی سینه همراه با مقداری از بافت اطراف آن برداشته میشود. این روش، جراحی حاشیه (surgical margin) نام دارد. این درمان باقی بافت سینه و حس آن را حفظ میکند.
تشخیص نوع عمل ماستکتومی
بعد از در نظر گرفتن تعدادی از عوامل زیر، پزشک نوعی از ماستکتومی را توصیه میکند:
- سن بیمار و سلامت عمومی او
- وضعیت یائسگی
- اندازه تومور
- مقدار پیشروی سرطان
- چقدر سریع احتمال دارد که سرطان پخش شود.
- احتمال عود سرطان
- آیا بیمار میتواند پرتو درمانی را تحمل کند یا خیر
- ترجیح شخصی، مثلاً نگرانی در مورد زیبایی و مدت زمان احتمالی برای ریکاوری
اگر تستها نشان دادند که تومور ممکن است به درمان مورد نظر مثلا هورمون درمانی، جواب بدهد، پزشک احتمالاً از این داروها برای از بین بردن سلولهای سرطانی به جای جراحی استفاده کند.
آمادگیهای قبل از جراحی ماستکتومی
اطلاعات زیر به شما برای آماده شدن به منظور انجام جراحی کمک خواهد کرد. امیدواریم این اطلاعات به شما کمک کند تا درمان راحتتری داشته باشید.
- بعد از نیمه شب قبل از جراحی، هیچ چیزی نخورید و نیاشامید. هر دارویی که مرتب استفاده میکنید باید در وقت خود و با یک یا دو جرعه آب مصرف شود. مبتلایان به دیابت، بیماری قلبی و دیگر بیماریها، باید با پزشک عمومی خود تماس بگیرند تا دستورات لازم را دریافت کنند.
- آسپرین یا محصولات حاوی آسپرین را تا 10 روز قبل از جراحی مصرف نکنید. مصرف تایلنول مشکلی ندارد. دو هفته پیش از جراحی یا در اولین فرصت، مصرف مکملهای ویتامین E را متوقف کنید. هرچند ویتامین E موجود در مولتی ویتامینها مشکلی ندارند.
- لباس راحت بپوشید.
- بعد از جراحی، نیاز به شخصی دارید که شما را به خانه برساند.
مراحل و نحوه انجام جراحی ماستکتومی
قبل از جراحی بیهوشی کامل خواهید داشت، بنابراین در طی درمان خواب هستید. جراح بافت را تا حد امکان در هر دو سینه بر میدارد، مگر اینکه بخواهید جراحی حفظ نوک سینه داشته باشید. این مورد شامل حفظ پوست، نوک سینه و هاله اطراف نوک سینه میشود.
گاهی این مورد شامل غدد لنفاوی زیر بغل نیز میشوند. پزشک ممکن است بخشی از عضلات پکتورال که زیر سینه قرار دارند را نیز بردارد. به عنوان بخشی از جراحی، جراح بافت سینه را برداشته و یکی یا دو لوله برای تخلیه مایع قرار میدهد.
گاهی بازسازی سینه در همان زمان جراحی ماستکتومی انجام میشود. گزینههای بازسازی سینه شامل بازسازی سینه با استفاده از پروتز سینه یا جراحی فلپ بافتی است که با استفاده از ماهیچه، چربی و پوست گرفته شده از سایر قسمتهای بدن، سینه را بازسازی میکنند. در آخر جراحی، ناحیه تحت درمان بسته شده و بخیه میگردد.
مراقبت ها و ریکاوری بعد از ماستکتومی
انتظار درد موقتی در قفسه سینه، زیر بغل و شانهها را داشته باشید و بیحسی در قفسه سینه نیز ممکن است دائمی شود. بهبودی پس از ماستکتومی (بدون بازسازی فوری) معمولاً شامل یک تا دو روز بستری شدن در بیمارستان میشود.
زهکشی که در داخل سینه در طی جراحی قرار دادیم، معمولاً حدود یک هفته تا 10 روز باقی میماند. دوره بهبودی پس از جراحی، برای اکثر بیماران مقداری درد دارد. دوره بهبودی بسته به ماستکتومی دوتایی مخصوص هر بیمار متفاوت است.
- بعد از ماستکتومی بدون انجام بازسازی سینه، 3 تا 4 هفته زمان میبرد تا حس طبیعیتری داشته باشید.
- اگر بازسازی سینه نیز داشته باشید، ریکاوری میتواند 6 تا 8 ماه طول بکشد.
- برای برخی درمانها، چندین ماه زمان نیاز است تا بتوانید به فعالیتهای کامل خود بپردازید.
از آنجایی که در حال بهبودی از جراحی هستید، ممکن است احساسات متفاوتی در بازو، قفسه سینه یا سینه داشته باشید. حساسیت به لمس، بیحسی و پیچ خوردگی از موارد معمول آن هستند. بعد از ماستکتومی، ممکن است حس کنید سینه یا نوک سینه شما هنوز وجود دارند. این مورد احساس فانتوم نام دارد.
این حس معمولاً در آمد و رفت است و اغلب در عرض چند ماه اول بعد از جراحی کاهش مییابد. با این حال، برای برخی ممکن است تا چند ماه، حتی پنج سال یا بیشتر ادامه یابد. این امر به خاطر اعصاب است، زیرا آهسته ترین بخش بدن میباشند که ترمیم میشوند. اکثر بیماران بیان کردند که این حسها شدید یا آزاردهنده نیستند.
همانطور که ترمیم ادامه مییابد، ممکن است حس کنید بافت جراحی شده شروع به حالت گرفتن میکند. حس سفتی دارد. این مورد طبیعی است و در عرض چند ماه نرم میشود.
بیمارانی که ماستکتومی برای آنها انجام میشود، از جمله آنهایی که بازسازی انجام میدهند یا نمیدهند، به سینه بندهایی نیاز دارند که شکل، اندازه و حس سینههای جدید و همچنین جای زخم و حساسیت پوستی را داشته باشد.
برای مدتی ممکن است خوابیدن به کمر سخت باشد. به همین دلیل، در طی مراحل اولیه بهبودی، ممکن است به دنبال صندلی راحت و حمایتی برای خوابیدن باشید. هیچ جسم سنگینی را بلند نکنید، هل ندهید، نکشید یا با بازویی که تحت تاثیر جراحی بوده کار نکنید.
عوارض ماستکتومی یا جراحی برداشتن سینه
پس از تمام عملهای جراحی احتمال بروز عوارض و مشکلات وجود دارد. اکثر عوارض ماستکتومی خفیفاند، البته چند مورد از مشکلات پس از ماستکتومی جدی است و باید آنها را در اولین فرصت درمان کرد.
تشکیل لخته خون
خطر تشکیل شدن لخته خون در پاها پس از جراحی ماستکتومی وجود دارد. همچنین خطر اندکی برای تشکیل لخته خون در ریهها وجود دارد.
پرستاران بیماران را در اولین فرصت ممکن از تخت پایین میآورند و کمی راه میبرند تا لخته خون تشکیل نشود. راه رفتن و انجام دادن حرکات ورزشی پا برای جلوگیری از تشکیل لخته خون ضروری است.
همچنین بیماران در طول عمل و پس از آن جورابهای مخصوصی، موسوم به جوراب ضد آمبولی یا TEDS، میپوشند. بهعلاوه تا مدتی پس از عمل داروهای رقیقکننده خون به برخی بیماران تزریق میشود.
بروز عوارض زیر را فوراً به پزشک اطلاع بدهید:
- دردناک، سرخ، متورم و داغ شدن پاها
- تنگی نفس
- احساس درد در قفسه سینه یا قسمت فوقانی پشت بدن
- سرفه خونآلود
احساس خستگی و ضعف
اکثر بیماران تا مدتی پس از جراحی ماستکتومی احساس ضعف میکنند و قدرت کافی ندارند. مدت زمان استمرار ضعف و خستگی برای تمام بیماران یکسان نیست.
اگر ضعف بیش از چند هفته طول کشید، موضوع را به پزشک اطلاع بدهید. راهکارهایی مانند فیزیوتراپی میتواند به رفع خستگی کمک کند.
خونریزی زخم
ممکن است پس از جراحی کمی خون روی پانسمان زخمتان دیده شود، این وضعیت عادی است. پرستار پانسمانتان را پس از عمل مرتب بررسی میکند. اگر خونریزی بیشتر شد، فوراً به پزشک یا پرستار اطلاع بدهید.
عفونت کردن زخم
بروز عوارض زیر را به پزشک یا پرستار اطلاع بدهید:
- سرخ یا متورم شدن زخم
- داغ شدن زخم
- دردناک بودن زخم
- ترشح مایع از زخم
عوارض فوق نشانههای عفونت است. همچنین ممکن است احساس کسالت و تب داشته باشید.
پزشکان داروی آنتیبیوتیک را برای درمان عفونت تجویز میکنند. اگر لازم باشد که آنتیبیوتیک را از طریق سرم دریافت کنید، ممکن است مجبور شوید مدت بیشتری در بیمارستان بستری بمانید یا به بیمارستان برگردید.
جمع شدن مایع دور ناحیه جراحی (سروما)
گاهی اوقات مایع در نزدیکی زخم و دور زیربغل جمع میشود. سروما گاهی پس از کشیدن درن زخم ایجاد میشود.
سروما با علائم زیر همراه است:
- ورم
- درد
- افزایش خطر عفونت
مایع جمعشده معمولاً خودبهخود ظرف چند هفته از بین میرود.
اگر سروما دردناک باشد، پزشک یا پرستار مایع را با سوزن و سرنگ تخلیه میکند. مایع گاهی پس از تخلیه شدن دوباره جمع میشود.
اگر فکر میکنید سروما در حال تشکیل شدن است، موضوع را به پزشک یا پرستار اطلاع بدهید.
جمع شدن خون دور ناحیه جراحی (هماتوم)
گاهی خون در بافتهای دور زخم جمع میشود. این وضعیت با درد و ورم همراه است و ناحیهای که خون در آن جمع شده است، سفت میشود.
هماتوم معمولاً خودبهخود از بین میرود، البته از بین رفتن هماتوم گاهی چند ماه طول میکشد. پزشک یا پرستار میتواند ورم را در صورت لزوم تخلیه کند.
اگر دور زخمتان ورم کرد، موضوع را به پزشک یا پرستار اطلاع بدهید.
درد عصبی
بیحسی، گزگز یا درد انفجاری در ناحیه زیر بغل، بالای بازو، شانه یا دیواره قفسه سینه از عوارض جراحی ماستکتومی است. علت بروز این عوارض آسیب دیدن عصبها در طول جراحی است. عصبها معمولاً خودشان را ترمیم میکنند، البته این ترمیم چند هفته یا چند ماه به درازا میکشد.
پزشک برای تسکین درد عصبی دارو تجویز میکند.
خشکی شانه
ممکن است شانه پس از جراحی سینه یا برداشتن غدد لنفاوی خشک و سفت شود. پرستار یا متخصص فیزیوتراپی حرکاتی را به بیمار آموزش میدهد. انجام دادن این حرکات پس از عمل به بهبود حرکت شانه کمک خواهد کرد.
ورم کردن بازو یا دست
ممکن است بازو یا دستتان پس از عمل مقداری ورم کند. انتظار میرود این ورم کمی بعد از جراحی از بین برود. اگر ورم فروکش نکرد یا دچار درد یا حساسیت به لمس بازو یا دست شدید، مشکلتان را به پزشک یا پرستار اطلاع بدهید.
خطر ورم بلندمدت (لنف ادم) دست و بازو پس از جراحی برداشتن غدد لنفاوی وجود دارد. لنف ادم ورمی است که به دلیل عدم امکان تخلیه شدن مایع لنفاوی ایجاد میشود. هر زمانی پس از جراحی احتمال بروز لنف ادم وجود دارد.
لنف ادم درمان قطعی ندارد، اما درمان زودهنگام به کنترل کردنش کمک میکند. پرستار روشهای پیشگیری از لنف ادم را برایتان توضیح خواهد داد.
تشکیل بافت همبند جای زخم در زیر بغل (کوردینگ یا طناب زیربغل)
بافت همبند جای زخم پس از برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل برخی بانوان ایجاد میشود. بافتهای همبند زیر بغل ملتهب میشوند و یک یا چند نوار سفت و کشیده تشکیل میشود. این عارضه معمولاً ظرف چند هفته یا چند ماه اول پس از عمل رخ میدهد.
به این بافت همبند کوردینگ، طناب زیر بغل یا سندرم طناب زیربغل میگویند. حس لمس این نوار بافتی مانند سیم گیتار است. طناب زیربغل میتواند رو به پایین امتداد داشته باشد، از آرنج بگذرد و حتی تا مچ دست یا انگشت شست کشیده شود.
کوردینگ بدون خطر، اما دردناک است و میتواند حرکت بازو را محدود کند. ماساژ منظم موضع معمولاً مؤثر است. اگر طناب زیر بغل ایجاد شد، مشکل را به پزشک اطلاع بدهید تا شما را به متخصص فیزیوتراپی معرفی کنند. فیزیوتراپیست روش ماساژ دادن موضع را نشانتان میدهد و نرمشهای کششی مفیدی را به شما آموزش میدهد. این عارضه معمولاً ظرف چند ماه بهتر میشود. مصرف مسکنهای ضدالتهابی به تسکین درد کمک میکند. درباره مصرف مسکن با پزشک معالجتان مشورت کنید.
رادیوتراپی بعد از ماستکتومی
بعد از ماستکتومی، پرتو درمانی به احتمال زیاد نیاز نباشد. با این حال، اگر تومور بزرگ باشد، پنج یا تعداد بیشتری غدد لنفاوی مثبت داشته باشید، یا لبهها مثبت باشند یا خصوصیات خطرناک دیگر داشته باشید، پرتو درمانی قفسه سینه ممکن است توصیه گردد.
اگر یک تا سه غده لنفاوی درگیر شوند و سایر خصوصیات احتمالی خطرناک (مانند درجه 3، گیرنده سه گانه منفی یا تهاجم فضای لنفاوی عروقی) وجود داشته باشند، باید به انکولوژیست پرتودرمانی مراجعه کنید تا در مورد اینکه آیا تشعشعات دیواره قفسه سینه میتواند مفید باشند و به کاهش احتمال عود سرطان کمک میکند یا خیر، صحبت کنید.
توانبخشی بعد از عمل برداشتن سینه
برخی برنامههای توانبخشی وجود دارند که توسط متخصص توانبخشی تجویز میشوند تا یه رفع عوارض جانبی ماستکتومی کمک کنند.
اگرچه جراحیهای ماستکتومی بسیار موفق هستند، اما روش جراحی تهاجمی است و بنابراین فیزیوتراپی روشی موثر برای کاهش درد و سفتی بعد از عمل بوده و تا حد امکان به شما در بازگشت به زندگی عادی کمک میکند.
هفته اول
در اولین فرصت باید برنامه توانبخشی را آغاز کنید. فیزیوتراپی ممکن است شامل موارد زیر شود:
- روشهای کنترل درد
- ورزشهای ساده گردش خون
- سرما درمانی برای رفع ورم
- ورزشهای تنفسی
- تعدادی از حرکات ورزشی در نواحی که ممکن است احساس سفتی کنید.
- توصیه برای قرار گرفتن در حالتی راحتتر
هفته دوم تا چهارم
علائم موقتی که در طی اولین هفته بعد از جراحی دارید، حال باید کاهش یافته و بتوانید کارهای بیشتری را در خانه انجام دهید:
- آموزش روشهای حرکتی با اسکار
- ورزشهای بازو به منظور بهبود استقامت و تحرک
- در صورت نیاز، تهیه وسایل سازگار کننده به منظور کمک به بیمار در خانه
- افزایش تحرک
هفته پنجم به بعد
باید حس کنید بیشتر مستقل هستید و بتوانید به زندگی طبیعی خود باز گردید. متخصص توانبخشی از شما میخواهد فعالیت بیشتری انجام دهید، اما همچنان بر اهمیت تسریع بهینه سازی بهبود شما نیز تاکید میکند. توانبخشی میتواند شامل موارد زیر شود:
- بازگشت تدریجی به زندگی و فعالیتهای عادی
- هیدروتراپی
- پیشرفت ورزشهای بازو و شانه
- فعالیت قلبی عروقی
- کاهش وابستگی به تجهیزات و وسایل کمکی
تا شش ماه پس از جراحی باید برنامه توانبخشی خود را ادامه دهید. این کار به شما بهترین فرصت برای ریکاوری موفقیت آمیز را داده و احتمال عوارض طولانی مدت را کاهش میدهد.
جراحی بازسازی پستان بعد از ماستکتومی
بازسازی سینه روش جراحی است که ظاهر طبیعی یک یا هر دو سینه را بعد از ماستکتومی باز میگرداند. جراحان پلاستیک، سینه را با استفاده از پروتزهای سینه، بافت خود بیمار (معمولاً از زیر شکم برداشته میشود) یا ترکیبی از هر دو روش، بازسازی میکنند.
دو نوع اصلی بازسازی سینه وجود دارد:
- پروتز گذاری: پروتز زیر پوست و عضله قرار میگیرد و شکل سینه را ایجاد میکند.
- بازسازی فلپ: پوست، چربی و عضله از جای دیگری از بدن برداشته میشود تا سینه جدید ایجاد گردد.
برخی بانوان تمایل به انجام جراحی بازسازی سینه ندارند. استفاده از پروتز سینه گزینهای برای بانوانی است که میخواهند بدون جراحی، شکل سینه را در زیر لباس داشته باشند.
ماستکتومی پیشگیرانه
برخی بانوان، به توصیه پزشک خود، ممکن است تصمیم بگیرند که سینههای خود را بردارند تا اگر احتمال ابتلا به سرطان سینه در آنها بالا باشد، اقدامی احتیاطی در نظر گرفته شود. به گفته مؤسسه ملی سرطان، ماستکتومی پیشگیرانه میتواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را حداقل تا 95 درصد در زنان دارای جهش ژنی BRCA1 یا BRCA2 یا دارای سابقه خانوادگی قوی سرطان سینه کاهش دهد. اگر میخواهید ماستکتومی پیشگیرانه انجام بدهید، ممکن است بخواهید آن را با جراحی بازسازی سینه ترکیب کنید.
ماستکتومی پیشگیرانه تنها گزینه موجود برای بانوانی که احتمال ابتلا به سرطان سینه در آنها بالا است، نمیباشد.
سخن پایانی
ماستکتومی یا جراحی برداشتن سینه، اغلب به عنوان راه درمان سرطان سینه در کنار درمانهای دیگری همچون پرتودرمانی و شیمی درمانی اجرا میشود. گاهاً برخی خانمها که سابقه خانوادگی سرطان سینه دارند نیز از ماستکتومی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان بهره میبرند. بعد از این جراحی تا چندین هفته بایستی مراقبتهای لازم را انجام داده تا از بروز عوارض و مشکلات جلوگیری شود. درمانهای توانبخشی و ورزشهای سبک راه حلهای مناسبی برای کاهش عوارض بعد از جراحی برداشتن سینه است. در صورت نیاز به توانبخشی بعد از جراحی ماستکتومی یا پرتو درمانی میتوانید با شماره تلفنهای ما در تماس باشید.
سوالات پرتکرار
آیا در ماستکتومی تمامی سینه برداشته میشود؟
ماستکتومی جراحی برای برداشتن تمامی بافت سینه است که به عنوان راهی برای درمان یا پیشگیری از سرطان سینه میباشد. برای مبتلایان به سرطان سینه در مرحله اولیه، ماستکتومی ممکن است یک گزینه درمانی برای برداشتن تومور و درمان سرطان باشد، گاهی ممکن است بعد از ماستکتومی نیاز به پرتودرمانی باشد.
چه مرحلهای از سرطان سینه نیاز به ماستکتومی دارد؟
جراحی یک گزینه برای بانوانی است که در مرحله 2 سرطان هستند. زیرا این تومورها نسبتاً بزرگ بوده و یا به داخل بافتهای مجاور پیشروی داشتهاند. این امر معمولاً به معنی نیاز به ماستکتومی است. برای بانوانی که سینههای نسبتاً بزرگی دارند، اگر سرطان به بافتهای مجاور سرایت نکرده باشد، BCS ممکن است گزینه بهتری باشد.
آیا بعد از ماستکتومی حس سینهها باز میگردد؟
بانوانی که ماستکتومی داشتهاند، ممکن است احساس بیحسی در پوست سینه درست زیر استخوان ترقوه در بالای قفسه سینه را داشته باشند. حدود یک سال و نیم تا دو سال بعد از جراحی، برخی حسها باز میگردند. اکثر بانوان بیشتر حسهای خود را دوباره بدست میآورند، اما ممکن است هرگز کاملاً طبیعی نشوند.
این امر در مورد تمامی جراحیهای ماستکتومی، از جمله ماستکتومی کامل و ماستکتومی حفظ پوست صادق است.
با وجود ترشحات بعد از ماستکتومی چگونه دوش بگیرید؟
زمانی که در حمام هستید، باید لوله زهکشی را در جای خود نگه دارید تا کشیده نشوند. میتوانید این کار را با بستن کمربند پارچهای دور کمر و محکم کردن لوله زهکشی با سنجاق در آن، در هنگام دوش گرفتن، انجام دهید. مطمئن شوید که برشها خیس نمیشوند.
بعد از جراحی ماستکتومی چه ورزشهایی مفید هستند؟
کشش ملایم، چرخاندن بازو، خم شدن به پهلو و چرخاندن شانهها ورزشهایی هستند که بعد از جراحی میتوانید انجام دهید. تمامی ورزشها باید بدون درد باشند. باید کشش را حس کنید، اما اگر درد داشتید، کشش را بیشتر نکنید. این ورزشها را هر روز انجام دهید.
چه مدت بعد از ماستکتومی نیاز به پوشیدن سینه بند گنی میباشد؟
4 تا 6 هفته.
آیا سرطان سینه بعد از انجام ماستکتومی عود میکند؟
اگر جراحی ماستکتومی انجام دادهاید، سرطان میتواند در بافتی که خط دیواره قفسه سینه را پوشانده یا پوست این ناحیه عود کند.
چه اندازهای از تومور نیاز به ماستکتومی دارد؟
تقریباً همه پزشکان برای تومورهای بزرگتر از 5 سانتیمتر ماستکتومی را توصیه میکنند.
آیا غدد لنفی زیر بغل و کنار سینه حین ماستکتومی برداشته خواهند شد؟
در طی ماستکتومی، از بانوان مبتلا به سرطان سینه، معمولاً یک یا چند غده لنفاوی از زیر بغل برای بیوپسی برداشته میشود. این غدد، که غدد نگهبان نام دارند، اولین غدهای لنفاوی هستند که اگر سرطان پیشرفت کند، سلولهای سرطانی به آنها منتقل میگردد. این کار به منظور بررسی اینکه آیا سرطان منتشر شده است یا خیر انجام میشود. اگر سرطان در غدد نگهبان شناسایی شود، اکثر یا تمامی غدد لنفاوی زیر بغل احتمالاً برداشته شوند.